Atelier WeelGoldhoorn

works

about

news

contact

AMMONITE FOSSIL

Program:The Glasgow Institute of Geology • Location:Glasgow, Scotland • Status:Proposal, 2015

 

The assignment started with a study about different ways to cut spaces out of mass. My first model existed out of foam and I used heat to melt spaces inside the foam, the spaces that were created are completely uncontrolled.  For the proposal of the Glasgow Institute of Geology I had the concept to make a massive block of sandstone, this material is very common in Glasgow. From the point of cutting things away and geology I immediately thought of a fossil object. The ​shape of a ​bone, a ​shell, a ​plant or ​an animal that has been ​preserved in ​rock for a very ​long ​period. The proportions of an ammonite fossil are visible in the plan and organise the central routing in the mass. Inside this route you will have a courtyard, which provides spaces with, sometimes indirect, daylight. The program is situated around this central route and some are placed close to the façade. The central routing in the core of the building opens up to the facade and projects openings on the facade. These axes make visible connections from the inside mass to the outside world.

The outside skin is made from local sandstone. The stones are glued together as a massive facade. I used blocks of different sizes, to give the façade more refinement and to make a connection with the layers in earth.  The layering is also visible in the floor heights, each level has its own height depending on the program.

A white concrete sculpture divide spaces on the inside and functions as the main construction of the building. The sculpture is tapering in vertical way. Just like the ammonite fossil the spaces around the sculpture are getting bigger as the core shrinks. Inside the sculpture there is a glass core,  like a cylinder pushed into the mass. The white tone of the sculpture reflects daylight into the space and gives indirect light.